OSMANI/ Djali i Gyndyzit zbulon se Osmanin e kanë spìùnuar

Osmani mblidhet me gjithë ùshtàrët e tij më të besuar, për të bërë planet e rradhës, që vijojnë të jenë lídhur vetëm me púshtímin e Inegolit. Paralèlisht me to, tekfur Nikolla vàjton gjendjen në të cilën ndodhet kàlaja dhe ùshtàrët e tij, ku këto të fundit përfshihen nga flàkët dhe për shkak të léndimeve në trup, nuk lúftójnë dot më. Por infòrmatori i tyre, spíúni Barkën, do i qëndrojë besnik tekfur Nikollës dhe Romanusit. Duke shfrytëzuar pozicionin pranë Osmanit dhe besueshmërinë e tij, ai híqet sikur do i bindet urdhërave të marrë.

Sapo gjen momentin e duhur, ai largohet, spíúnon planin tek një tjetër infòrmator dhe ai mbërrin në pallatin e tekfur Nikollës, në një moment ku përveç Romanusit, ndodhet edhe Aktamuri aty. Ky i fundit dëgjon me kujdes se çfarë i është komunikuar Nikollës nga spíúni që ka pranë Osmanit. Edhe pse nuk e mëson dot emrin e spíúnit, Aktamuri mjaftohet me faktin që ka mësuar se rrèthi i Osmanit nuk është aq i sigurtë sa Osmani pàndeh. Që të përfshihet më shumë në planet e tyre, ai vendos t’u përgjèrohet.

Aktamuri përùlet para tyre teksa kërkon t’u bashkohet në planin që do bëjnë, duke thënë se për të është një nder që të vràsè për hir të tyre por edhe të vdèsë për hir të tyre. Romanusi dhe Nikolla e besojnë tótalisht Aktamurin dhe i pranojnë përgjérimet e tij. Gjatë kohës që Aktamuri përmbush me seriozitet dhe devotshmëri misionin që ka marrë përsipër, babai i tij, Gyndyz Beu, lutet për shëndetin e tij dhe të të gjithë Kajive e lùftètarëve besnikë. Ditën tjetër, përgatitjet dhe planet vazhdojnë një më një ashtu siç janë organizuar në mënyrë të detajuar.

Aktamuri përfshihet në ùshtrìnë që shoqëron Romanusin por qëndron mjaftueshëm vigjilent sa për të spítakur momentin e saktë që të lërë një letër për ùshtàrët e Osmanit, gjë që përmbushet më së miri deri në fund dhe letra bie në dorën e Xherkutajit, si dhe Aktamuri nuk zbulohet nga njeri. Sakaq, në fisin e Kajive, princeshë Holofira vendos të largohet, edhe pse përsërit disa herë se aty është ndjerë më mirë se në shtëpinë e saj. Ajo pretendon të përshëndetet edhe me Orhanin, por vëllai i tij i tregon se ai nuk i pëlqen të tilla momente.