OSMANI/ Djemtë e Osmanit zemëròhen me njëri tjetrin për herë të parë

Malhumi sëbashku me disa nga gratë e fisit, shkojnë pranë Alçiçekut për të kontrolluar gjendjen e kuajve që do blejnë nga fisi i Alçiçekut. Kali i parë që kontrollojnë, u duket në gjendje jo të mirë për të qenë një kalë lùftè dhe këtë ia thotë edhe Alçiçekut. Kjo e fundit, hipën mbi kalë për t’ua vërtetuar se ai është mjaftueshëm i shëndetshëm dhe i fortë. Në atë moment, pranë tyre shkon edhe Aktemuri. Sapo e shikon Alçiçekun, Aktemuri bie në dashuri me të por nga ndròjtja, e fshèh.

Aktemuri mëson situatën mes Malhumit dhe Alcicekut, ndaj vendos ta vërë ne zbatim duke bërë nje garë me Alcicekun. Ne atë garim me kuaj, te dy mbërrijnë njëherazi në pikën ku vendosen te jetë kufiri garimit por në kthim, Alçiçeku kthehet e para, ndersa ai disa minuta më vonë. Alciceku pándeh te ketë fituar dhe e përdor si argument per te thene se kali është mjaftueshem në gjendje të mirë, por Malhumi e kupton te vërtetën menjëhere. Ajo i tregon Alciçekut se Aktemuri vetem po sillej me kujdes me kafshën në të cilën po kaleronte.

Për të vërtetuar çfarë po thotë, ajo i tregon plàgen e kalit nga ku atij po i rrjedh gjàk dhe keshtu shpalos butesine dhe méshiren e Aktemurit, edhe me káfshen te cilën përdor, prandaj dhe nuk e ka përdorur më me shpejtesi atë. Gjatë asaj kohe, djali Malhumit dhe pjesa tjetër e fisit ndodhen ne cadrat e tyre. Balla shikon djalin e saj te mérzitur, Alaatinin dhe i shkon pranë për te mësuar se çfarë po ndodh me të. Ai shprehet se ndihet sikur eshte shumë më i dòbët se vëllai dhe babai i tij. Alaadini ka dalë në këtë konkluzion në formë të gàbuar.

Babai i tij Osmani nuk e merr me vete në lùftè sepse ai është ende shumë i vogël, ndërsa ai pándeh se Osmani nuk ka besim tek ai. Në momentin që Balla e pyet nese eshte bere xhèloz per vëllanë, vëllai i tij Orhani po kalon prane tyre dhe pyetjen e Balles e merr si te mirëqene. I zemërùar që    ai ndjen xhelòzi për të, Orhani heq dore dhe nuk ia jep dhuratën që kishte përgatitur për të, shpàtën e tij të preferuar.  Menjëherë pas largimit të Orhanit, Alaatini e shpjegon që nuk është xhelòzi por mungesë besimit që ndjen nga ana e babait të tij, Osmanit, ndërsa vëllanë e tij Orhanin, e admiron.